Navigation:  Calculaties >

Inleiding calculaties

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Om een goede afweging te maken voor het uitgeven van een boek, tijdschrift, website e.d., dient een goede begroting te kunnen worden gemaakt met een minimum aan inspanning zodat snel diverse varianten kunnen worden doorgerekend. PAC biedt hiervoor uitgebreide mogelijkheden en geeft de uitgeverij een grote verscheidenheid aan gereedschappen om zeer flexibel hiermee om te gaan.

 

Zo kan een ongelimiteerde hoeveelheid rekenregels worden aangemaakt met diverse standaard rekenfuncties gelijkwaardig aan Excel. Het biedt de mogelijkheid om diverse leveranciersstaffels in te voeren en te gebruiken op basis van staffeltreden. Zelfs twee-dimensionale staffels worden ondersteund. Het beheer hiervan gebeurt in een Excel-achtige omgeving met rijen, kolommen en cellen. Het betreft de interne en externe kosten, veelal directe kosten.

 

Het basismodel rekenregels biedt uiteraard teveel mogelijkheden bij het opvoeren van één enkel product. Daarom kunt u bovenop dit model scenario's inrichten voor elk type product dat u voert. Daarin kan dan alleen de benodigde set aan rekenregels worden gekozen en eventueel alvast met standaard waarden worden gevuld.

 

Tevens kunnen deze scenario's diverse oplagen, rendementcomponenten (indirecte kosten) en verkoopsoorten (kanalen) bevatten met voor elk een soort norm waarde in overeenstemming met gelijkwaardige producten.

 

Tijdens het toevoegen van de druk wordt een scenario gekozen en worden de ingevulde waarden gecopieerd naar de calculatie en kan het calculeren beginnen. Het calculeren bestaat uit het wijzigen van belangrijke kenmerken en componenten waardoor de rekenregels tot een gedegen kostprijs en rendement komen.

 

Een calculatie kan op een zeker moment worden gefiatteerd. Dit wordt beheerd door de workflow ofwel de fiatrouting. Dan wordt afhankelijk van de fase een kopie gemaakt van de calculatie zodat een historie ontstaat. Zo kan een indeling als conceptfase, voorcalculatie, definitieve calculatie en eindcalculatie ontstaan, maar dit is slechts een voorbeeld. De uitgeverij is vrij om eigen workflows, via diverse fiatscenario's, te maken.